Hoe goed scoort jouw team?

Zorgen voor jezelf is ook zorgen voor je team

Door Katleen Schout
op
25/06/2024

Zelfzorg speelt een cruciale rol in de prestaties van een team want het is essentieel voor elkeen om optimaal te kunnen functioneren. Wanneer teamleden goed zorgen voor zichzelf dan gaat dit leiden tot een hogere productiviteit, betere besluitvorming, een betere samenwerking en minder conflicten. Het stelt hen immers in staat om op een constructieve manier met uitdagingen om te gaan en beter onder druk te presteren doordat hun stressniveau lager is en hun emotioneel welzijn op peil is.  Zelfzorg bevordert ook de creativiteit en innovatie binnen een team. Wanneer teamleden zich goed voelen, zijn ze meer geneigd om nieuwe ideeën te delen en out of the box te denken. Dit leidt dan weer tot een betere probleemoplossing en een meer dynamische werkcultuur.

Zelfzorg vereist persoonlijk leiderschap omdat het vraagt om bewuste keuzes en discipline om prioriteit te geven aan je eigen welzijn.

Als manager kan jij wel het goede voorbeeld geven.  Wanneer zelfzorg aangemoedigd en gefaciliteerd wordt binnen een organisatie ontstaat er een cultuur waarin welzijn en prestaties hand in hand gaan. Vergeet ook niet de link met het burn-out beleid wat vandaag al in veel bedrijven geïmplementeerd is.

Voor ons is zelfzorg op tijd en stond vakantie nemen. Fysiek en mentaal deconnecteren zorgt voor hernieuwde energie en frisse ideeën. Dat komt niet alleen ons eigen b/e team ten goede maar ook de teams waarmee we werken. Het feit dat onze organisatie op punt staat zodat we steeds met een gerust hart de deur achter ons toe kunnen trekken, is daarbij een grote zegen.

Willen jij en jouw team ook kunnen genieten van een zorgeloze vakantie en jullie stress thuislaten? Willen jullie ook niet jullie laatste vakantiedagen al beginnen piekeren over hoe het gaat zijn bij jullie terugkeer? Contacteer ons op hi@butterflyteams.com. We horen graag van jullie hoe we jullie kunnen helpen, als we niet op reis zijn natuurlijk.