Hoe goed scoort jouw team?

Over trainers & teams

Door Katleen Schout
op
06/06/2024

De afgelopen maanden heb ik, mede vanuit mijn interesse in teams en samenwerken, de ontknoping binnen de Jupiler Pro League met veel interesse gevolgd. Niemand die nog had verwacht dat Club Brugge, onder leiding van Nicky Hayen, voor de 19e keer landskampioen zou worden in 2024.

Hoe heeft Hayen als trainer het team nieuw leven ingeblazen? Wel, door zijn analytische aanpak gebaseerd op strenge richtlijnen en gedetailleerde tactische analyses, bracht hij verandering in de impasse waarin Club zich bevond. In tegenstelling tot zijn voorganger, die meer op buikgevoel vertrouwde, gebruikt Hayen data-analyses voor weloverwogen beslissingen wat leidde tot solide verdediging en doordachte aanvallen. Dixit menig sportjournalist.

Daarenboven zou Hayen helder en eenvoudig communiceren, zijn spelers actief betrekken bij het proces en een omgeving creëren waarin iedereen zich gehoord voelt. Dat deze aanpak de teamdynamiek versterkt en zorgt voor sterkere collectieve prestaties, dat dragen wij ook uit. Nicky Hayen bewijst met zijn team dat deze benadering niet enkel in een bedrijfscontext zijn vruchten afwerpt!

Wil ik in deze post zeggen dat wanneer het minder gaat met een team, je de trainer dient te vervangen en daarmee alle problemen opgelost zijn? Helemaal niet, want elk team kan een goed team zijn, dat is onze overtuiging! Alleen is het wel zo dat er soms een andere aanpak nodig is om een impasse te doorbreken wanneer de resultaten uitblijven.

Heb jij, als trainer van jouw team, nood aan inspiratie om van jouw team opnieuw een winning team te maken? Heb je daarbij behoefte om in overleg te gaan met specialisten inzake teamcohesie, contacteer ons op hi@butterflyteams.com. Wij kijken er alvast naar uit om samen met jou te sparren over een mogelijke aanpak en te bekijken welke kleine aanpassingen kunnen leiden tot grootse resultaten.